הלוואת גישור





הלוואת גישור

הלוואת גישור הינה פתרון אשראי מקובל, אשר נהוג לעשות בו שימוש במצבים מיוחדים. פתרון זה יכול להתאים גם עבור לקוחות פרטיים וגם עבור לקוחות עסקיים, אך יש לעשות בו שימוש נבון ובמידה.

מתי כדי להכיר את המצבים שבהם כדאי להידרש לפתרון אשראי שכזה? מהו ההבדל בין הלוואת גישור לבין הלוואות רגילות? נראה שישנם סוגים שונים של פתרונות גישור ונכיר גם את השמות השונים שבהם ניתן לתאר פתרונות אשראי שכאלה.

מצא את ההבדלים

כדי להבין מהי בדיוק הלוואת גישור, בלי להסתבך, נסביר את ההבדלים בין פתרון אשראי לכזה לבין פתרון אשראי רגיל, כפי שמכיר כל מי שלווה אי פעם כסף בבנק או ממקור אחר.

בכל סוגי ההלוואות ישנו סכום מסוים של כסף, שאותו מגייס הלווה לצורך שימושים שונים. סכום זה מכונה לרוב בשם "קרן". על סכום ראשוני זה יש להוסיף גם את הריבית (שהיא הרווח של ספק האשראי והאינטרס שלו לספק כסף ללקוחותיו) ובמקרים מסוימים גם הצמדה.

ההצמדה נועדה לשמור על ערך הכסף מבחינה ראלית ומדובר על הצמדה למדד המחירים לצרכן או לשווי של מטבע חוץ מוסכם, לרוב מטבע מרכזי כגון דולר אמריקאי.

במימון מסוג גישור, שלא כמו בהלוואות רגילות, הלווה נדרש לשלם באופן שוטף, מדי חודש בחודשו, אך ורק את הריבית. דבר זה מביא לכך שהתשלום החודשי נמוך יחסית. שלא כמו באשראי רגיל, קרן ההלוואה איננה משולמת באופן שוטף שכן מוסכם מראש על תאריך עתידי כלשהו שבו יוחזר סכום הקרן באופן מלא, בתוספת הצמדה.

יש לציין שישנם מקרים שונים מעט, כאשר ההחזר בתאריך העתידי שהוסכם עליו מראש, יהיה לא רק עבור קרן ההלוואה אלא גם עבור הריבית. במקרה זה לא קיים מרכיב של תשלום שוטף כלשהו.

שמות שונים – פתרון אחד

אחרי שראינו מהם ההבדלים שבין הלוואת גישור לבין הלוואה רגילה ומקובלת, בעלת תשלום שוטף, ראוי לציין נקודה חשובה. גופי אשראי שונים, הן הבנקים והן גופים אחרים, נוהגים לכנות פתרונות אשראי זהים בשמות שונים. כך, גם בהלוואת גישור נוצר מצב של שמות שונים עבור אותו פתרון בדיוק.

בין הכינויים השונים ניתן להזכיר את:

  • הלוואת הבלון – שם זה נגזר מהסיבה שסכום ההלוואה בתוספת הריבית וההצמדה הולכים ותופחים. זאת בניגוד לפתרון אשראי רגיל, שבו סכום הקרן הולך וקטן מדי חודש.
  • הלוואת גרייס – שם זה נגזר מהמונח הלועזי "גרייס". במילים אחרות, מדובר על תקופת חסד, שבה הלווה לא חייב להחזיר עדיין את חובו.
  • הלוואת בולט גם היא שם מקובל ונרדף לפתרון מסוג גישור.

מתי זה כדאי?

בשלב זה ראוי להסביר את מהות השם "גישור" וכך להבין גם מתי כדאי לעשות שימוש בצורת מימון כזאת. ה"גישור" מופיע כאן במשמעות של גשר. מימון זה נועד להוות גשר בין תאריך נוכחי, שבו זקוקים לכסף, לבין תאריך עתידי, שבו צפוי להתקבל סכום כסף גדול שיוכל לשמש להחזר סכום ההלוואה באופן מלא.

אנשים רבים מקשרים את פתרון המימון מסוג גישור להלוואות מסוג משכנתא, ובצדק. הבנקים למשכנתאות הם אחד המקורות המרכזיים לסוג זה של אשראי. כאן, רוכשי הדירות שמוכרים במקביל את הבית הישן זקוקים למימון מידי, עד שיתקבל הכסף מהשלמת מכירת הנכס הישן. עם זאת, ישנם גם מקרים אחרים שבהם מקובל השימוש בפתרון אשראי שכזה.

בין היתר, הלוואת גישור מקובלת גם עבור צרכים עסקיים ויזמות עסקית, בעסקי יבוא יצוא ובקרנות מימון ליזמות בכלל. לעיתים הדבר מתאים גם בהלוואות לרכב ואפילו בהלוואת לכל מטרה, שניתנות לקראת מועד הפרישה מעבודה – מועד שבו ישמשו פיצויי הפרישה להחזר האשראי במלואו.